ASTANA ULUSLARARASı FORUMU BAşLADı

Astana Uluslararası Forumu'nun (AUF) Genel Kurulu'nda konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 'Küresel sistem herkes için çalışmalı, azınlığa değil çoğunluğa barış ve refah getirmelidir. BM Güvenlik Konseyi'nde ‘orta güçler' temsilcilerinin seslerinin daha çok çıkması ve duyulması gerekiyor.' dedi.

Astana Uluslararası Forumu'nun (AUF) Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulunan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 'Küresel sistem herkes için çalışmalı, azınlığa değil çoğunluğa barış ve refah getirmelidir. BM, tüm insanlığı birleştiren tek evrensel ve küresel örgüt olmaya devam ediyor. Aynı zamanda, BM Güvenlik Konseyi'nde kapsamlı bir reform yapılmadan mevcut zorlukların üstesinden gelmeyi başaramayız. BM Güvenlik Konseyi'nde 'orta güçler' temsilcilerinin seslerinin daha çok çıkması ve duyulması gerekiyor.' şeklinde konuştu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, 'Jeopolitik baskılar bizi birbirimizden uzaklaştırırken, bizim bir araya gelme, diyalog kurma, işbirliği yapma ve birbirimizle uyum sağlayarak çalışma konusunda açık ve güçlü zorunlulukla karşı karşıya olduğumuz aşikar. Böyle bir zamanda, Astana Uluslararası Forumu bunu kolaylaştırmak için bir fırsat sunmakta.' dedi.

Astana Uluslararası Forum'nun diyalog platformu olduğunu söyleyen Tokayev, 'BM ilke ve değerleri merkezindeki çok taraflılık, bu gibi zorlukların üstesinden gelmenin sadece en etkili yolu değil, aynı zamanda tek yoludur. Bu ilkeler, diğer taraftan ortak zorlukların üstesinden gelmek, işbirliği, kalkınma ve ilerlemeye yönelik diyalog alanı olan Astana Uluslararası Forumu'nun ilkeleri ve entelektüel kökleridir.' dedi.

AUF'un Açılış Töreni etkinliğine, Katar Emiri Tamim bin Hamad Al Thani, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Sırp üyesi ve Başkanı #381;eljka Cvijanovi#263;, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı. Kristalina Georgieva, AGİT Genel Sekreteri Helga Schmid ve UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay de katıldı.

2023-06-08T16:04:04Z dg43tfdfdgfd