ABDDEN SURIYE ILE NORMALLEşMEYE KıRMıZı ışıK

ABDden Suriye ile normalleşmeye kırmızı ışık

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washingtonun Orta Doğudaki ana müttefikleri Suudi Arabistan ve İsrail arasındaki diplomatik ilişkileri normalleştirme çabalarını sürdüreceğini söyledi.

Bakan Blinken, Suudi Arabistana 3 gün süren bir ziyaret gerçekleştirdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Riyadda DEAŞa karşı uluslararası koalisyonun bakanlar düzeyindeki toplantısı sonrasında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile basın toplantısı düzenledi.

"SURİYE İLE NORMALLEŞME YOK"

Özellikle insan hakları konusunda Suudi Arabistanın normalleşmesinin Riyadın çıkarına olduğunu belirten Blinken, "ABD, hiçbir ülkeye ABD ile Çin arasında tercih yap demiyor" dedi.

Suriye ile ABDnin normalleşmesinin mümkün olmadığını belirten Blinken, "Suriye lideri Esadın çözülmesi gereken konularda gerekli adımları atacağından şüpheliyiz" dedi.

Blinken, "Suriyedeki hedeflerimiz bölgesel partnerlerimizin hedefleriyle benzer" açıklamasını yaptı.

RİYAD ABDDEN NÜKLEER DESTEK İSTİYOR

Prens Faysal bin Farhan, ABDnin ülkesinin nükleer enerji üretme hedefine yardım etmesi için bir anlaşmaya varılmasını umduğunu söyledi. Blinken ise bu konuyla ilgili bir yorumda bulunmadı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, İsrail ile normalleşmenin bölgenin çıkarına uygun olduğunu, bunun için "öncelikle Filistin meselesini ele almak gerektiğini" söyledi.

Bin Ferhan, DEAŞ tehlikesinin "tüm dünyayı tehdit ettiğini" belirterek, Suudi Arabistanın "örgütün finansmanını engellemek için büyük bir çaba gösterdiğini" ifade etti.

Suudi Arabistan-ABD ilişkilerinin "sağlamlığına" vurgu yapan Bin Ferhan, İsrail ile ilişkiler konusunda, "Normalleşme bölgenin çıkarına uygun, ancak öncelikle Filistin meselesini ele almak gerekiyor." dedi.

Bin Ferhan, Sudanda 15 Nisandan bu yana devam eden çatışmalara ilişkin, "Sudanda çatışmanın taraflarının ateşkese bağlılığı, Sudanlılar için bir umut ışığı olacak." ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistanın "Sudan halkının acılarını hafifletmek için çalışmaya devam edeceğine" dikkati çeken Bin Ferhan, "Sudanda tarafların daha fazla yıkımdan kaçınması gerektiğini" vurguladı.

Bin Ferhan, Suriye meselesinde ise "Diyalog, sorunun çözümüne katkı sağlar." şeklinde konuştu.

Bakan Blinken da, üç gün süren görüşmelerin ardından masadaki konularla ilgili beraber çalışma yapmaya devam edeceklerini söyledi.

2023-06-08T18:33:24Z dg43tfdfdgfd