YUNAN MEDYASı MANşETTEN VERDI: ANKARA'DA... HER şEYE HAZıRıZ!

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Ankara ziyareti, beklendiği gibi yerel medyada bir numaralı gündem. Yunan medyası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek Miçotakis'in seyahatini çok sayıda haber ve analizle sayfasına taşıdı.

Yunan Skai televizyonu, 'Ankara'nın Miçotakis ziyaretinden beklentileri-Akşam yemeği yükseltildi' başlıklı haberinde Cumhurbaşkanlığı tarafından Fener Rum Patriği Bartholomeos'nun da akşam yemeğine davet edildiğini bildirdi.

Televizyonun Türkiye muhabiri Manolis Kostidis imzasını taşıyan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğindeki resmi akşam yemeğine Türk ve Yunan bakanların yanı sıra iş insanları katılacak. Fener Rum Patriği'nin de yemeğe davet edilmesi, Atina tarafından Ankara'nın Miçotakis'in ziyaretine verdiği pozitif yaklaşımın göstergesi olarak değerlendirildi. Skai ayrıca resmi yemekte iki ülkenin istihbarat teşkilatlarının başındaki İbrahim Kalın ve Themistokles Demiris'in de yer almasını öne çıkardı.

Skai televizyonuna göre, Ankara'daki buluşmanın gündeminde Ege ve Doğu Akdeniz'deki farlılıkların çözümüne dair takvim, kıta sahanlığı konusundaki anlaşmazlıklar, azınlıklar ve sakin suların korunması gibi başlıklar var. Erdoğan ve Miçotakis'in Temmuz ayındaki NATO zirvesinde yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.

'ANKARA'DA KİMYA DENEYLERİ'

'Ankara'da kimya deneyleri' diyen Kathimerini gazetesi, Erdoğan ve Miçotakis'in bugünkü buluşmalarının iyi atmosferi korumayı hedeflediğini yazdı, 'Kamuoyuna yapılan açıklamalar neden sorunlu?' sorusunu sordu. Gazeteye göre, bugünkü basın toplantısında tansiyonu yükseltebilecek başlıklar azınlıklar konusu ve Kariye Camii.

To Vima gazetesi bugün 'Ankara'da... Her şeye hazırız' başlıklı bir habere yer verdi, Erdoğan'ın konuğuna Doğu Akdeniz'deki zenginliklerin paylaşımını soracağını ve Atina'nın buna yanıtının 'hayır' olacağını savundu. Gazetede ayrıca, 'Miçotakis-Erdoğan görüşmesi: Diplomatik arayışlar ve diyaloğun devamı', 'Ziyaretin önemi' ve 'Denge çalışmaları ve düşük beklentiler' gibi başlıklarla analizler yayımlandı.

Erdoğan'ın gözünden Türk-Yunan ilişkilerindeki en iyi ve en kötü an

'BALKAN BAŞAĞRISI'

Ethnos gazetesindeki başlıklar ise 'Hükümetin hedefi ve kırmızı çizgileri-Patrik Bartholomeos da akşam yemeğine davetli', 'Ankara'daki Miçotakis-Erdoğan görüşmesinin menüsü ve Balkan başağrısı', 'Erdoğan-Miçotakis buluşmasında dikenler ve pozitif gündem: Yedi başlık masada' oldu.

'5 DİKEN, 5 SÖZ'

Ta Nea gazetesi, 'Miçotakis'in Erdoğan'la 5 saati: 5 diken ve 5 umut verici şey, denge tatbikatları' başlıklı haberinde Atina ve Ankara arasındaki beş anlaşmazlık alanı olduğunu vurguladı. Atina'da gerçekleşen bir önceki görüşmeye göre tabloyu değiştiren ilk başlık, Gazze'deki savaş. Ta Nea'ya göre, hem Gazze hem de Ukrayna bugün masada olacak. İkinci başlık ise, İstanbul'da cami olarak yeniden açılan Kariye. Atina'nın gündeme getirdiği deniz parklarını üçüncü diken olarak sayan Ta Nea, diğer sorunlu başlıkların ise azınlıklar ve Kıbrıs olarak sıraladı.

Gazeteye göre ziyaretin umut veren taraflarında ise ilk sırada temasların bir üst seviyeye çekilmesi için yeni bir takvim belirlemek amacıyla bir zirve sinyali var. Buradaki üç eksen siyasi diyalog, Güven Artırıcı Önlemler ve pozitif gündem. İkinci olumlu gelişme Erdoğan ve Miçotakis'in sonraki buluşmalarının belirlenmesi. Temmuz ayındaki NATO zirvesinin yanı sıra Eylül ayındaki Birleşmiş Milletler toplantıları Türk ve Yunan liderlerin randevusuna sahne olacak.

Türkiye'de beklenmedik şekilde gerçekleşecek olan Yüksek İşbirliği Konseyi'nin bu yılki tarihinin belirlenmesini üçüncü söz olarak sayan Ta Nea'ya göre, göç alanındaki işbirliğinden turizmden ekonomiye ve sivil savunmaya kadar birçok alanda yeni işbirliği bekleniyor.

Yunan medyası Erdoğan-Miçotakis görüşmesini yazdı: Yıldırım yolculuğu! Duvarları yıkmak bizim elimizde Sakin dönemi sürdürelim

2024-05-13T13:17:26Z dg43tfdfdgfd