"ORTAK MEKANIZMANıN GüçLü BIR şEKILDE DEVAMı IçIN ANLAşıYA VARDıK"

"Ortak mekanizmanın güçlü bir şekilde devamı için anlaşıya vardık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidanın da katıldığı görüşmenin ardından açıklama yapan Stoltenberg, "Türkiyenin meşru güvenlik endişelerini ele aldık. İsveç Türkiyenin endişelerini gidermek için adım attı. İsveç taahhütlerini tamamlamıştır" dedi.

"Türkiye son derece önemli bir NATO müttefikidir" diyen Stoltenberg, "İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasındaki üçlü uzlaşıların altını çizmek istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ortak mekanizmanın güçlü bir şekilde devam etmesi için anlaşıya vardık" ifadelerini kullandı.

Türkiyeye Kuzey Kosovaya katkıda bulunduğu ve birlikler gönderdiği için teşekkür eden Stoltenberg, "Türkiye, aynı zamanda Irakın kuvvetlerinin NATO kapsamındaki eğitimine de destek sağlamaktadır. Önceden tanımlanmış kuvvetlerini, NATOnun Macaristandaki çok uluslu muharebe grubuna tanımlamıştır. Türkiye, aynı zamanda Ukraynaya güçlü destek vermektedir. Bu, aynı zamanda Karadenizdeki tahıl girişiminde (Türkiyenin) liderliğini de kapsamaktadır" diye konuştu.

Son olarak buraya birkaç ay önce korkunç yıkıma neden olan depremin ardından dayanışma göstermek için Türkiyeye geldiğini söyleyen Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde kendisini yeniden seçilmesinden dolayı tebrik ettiğini dile getirerek, "NATOnun önümüzdeki ay yapılacak görüşmesine yönelik fikir işbirliğinde bulunduk" dedi.

"Türkiye, İsveç ve NATO 12 Haziran haftasında bir araya gelecek"

Türkiyenin meşru güvenlik endişelerini ele aldıklarını belirten Stoltenberg, "İsveç Türkiyenin endişelerini gidermek için adım attı. İsveç taahhütlerini tamamlamıştır. 12 Haziran haftasında İsveç Türkiye ve NATO bir araya gelecek. NATOya üyelik İsveçi daha güçlü yapacaktır ancak aynı zaman NATOyu ve Türkiyeyi de daha güçlü yapacaktır" şeklinde konuştu.

2023-06-04T14:20:44Z dg43tfdfdgfd