ESKI AKP MILLETVEKILI METINER: GüCüNü DOğRUDAN MILLETTEN ALAN CUMHURBAşKANı GIBI GüCüNü DOğRUDAN MILLETTEN ALAN MILLETVEKILINE IHTIYAç VAR

"Milletle ve sokakla inatlaşılmaz, biline!"

Eski AKP milletvekili, Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, "Bürokratik oligarşi ne kadar demokratik devlet için zararlıysa siyasal oligarşi de demokratik siyaset için zararlıdır. Gücünü doğrudan milletten alan cumhurbaşkanı gibi gücünü doğrudan milletten alan milletvekiline ihtiyaç var." görüşünü savundu. 

Metiner yazısında, "Tercih sistemi olmazsa gerçek anlamda milletin vekilliği sistemi de oluşmaz.Gücünü doğrudan milletten alan vekillerden oluşan yasama organı daha güçlü ve saygın olur.O vakit bir milletvekili bilir ki şayet milleti memnun edemezse bir daha asla seçilemez.Ama şimdiki sistemde memnuniyetin merkezi de, adresi de doğrudan millet değil, siyasetin oligarklarıdır. O yüzden diyorum ki siyasetin de, siyasi düzeneğin de, siyasi aktörlerin de değişmesi şart." düşüncesini dile getirdi.

Metiner şu ifadeleri kullandı: 

"Güçlü yürütme, güçlü yasama ile tahkim edildiğinde, denetim ve kontrol mekanizmaları milletin lehine ve yararına güçlü bir demokratik sisteme dönüşür.O zaman siyaset, bürokrasiye yenik düşmez.O vakit siyaset, bir avuç oligarkın tayin ve tanzim alanı olmaktan çıkar.İşte o zaman millet kazanır.Tanımına uygun bir demokratik sistem kök salar. Siyasetin bu temelde topyekun yenilenmesi şart. Biliyorum bu seçim için artık bir önemi yok bu dediklerimin. Çünkü bu denilenlerin hayata geçirilmesi zaman açısından mümkün değil.

Umarım yeni dönemde bu sistemi oluşturacak adımlar vakit geçirilmeden atılır. Tabii sahiden milletin kayıtsız-şartsız hakimiyetine inanılıyorsa. Sözün de kararın da millette olması gerektiğine hakikaten inanılıyorsa. Sözde değil özde isteniyorsa.Ama bu seçim sürecinde de istenirse adım atılabilir.Gerçekten bu anlayışta olan partiler, milletvekili seçiminde doğrudan milletin dediklerine kulak verebilirler. Milletin istemediği ve kendisinden memnun olmadığı isimleri aday göstermekle işe başlayabilirler.Sahadan aldığım mesaj, milletin bu yenilenmeyi beklediği yönündedir.Siyasetini bu seçimde yenilemeyenler, yenilgiyle karşı karşıya kalırlar.Bunun yakın geçmişteki örneklerinden ders çıkarmayanlar da bedelini öderler.Milletle ve sokakla inatlaşılmaz, biline!"

  ]]>

2023-03-31T09:41:42Z dg43tfdfdgfd