AKP'LI EROğLU 'CAMILER DENETLENMELI' DEDI: ESTETIK AçıDAN UYGUN DEğIL

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı ve AKP Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, "camilerin bazen mimari ve estetik açıdan uygun yapılmadığını" belirterek, "Bunları denetlemekte fayda var diye düşünüyorum, hem teknik açıdan hem de mimari açıdan. Yani bakıyorsunuz, bilhassa Karadeniz'de var. Hangi minare daha yüksek olacak diye yarışılıyor" dedi.

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu, AKP'li Eroğlu başkanlığında toplandı. Komisyonu'nun bugün gerçekleşen toplantısında, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç sunum yaptı. Dinç, tespiti yapılmış yıkılan cami sayısının 303, hasarlı cami sayısının ise 3 bin 498 olduğunu açıkladı. Komisyonda sunumunu yapan Dinç'ten sonra Komisyon Başkanı Eroğlu ve komisyonda bulunan diğer milletvekilleri yıkılan minarelerin sayısal fazlalığına dikkat çekerek, özellikle minare inşasında bazı standartların getirilmesi konusunda görüş bildirdi.

"Hangi minare daha yüksek olacak diye yarışılıyor"

Komisyon Başkanı Eroğlu, inşa edilen camilerin bazen mimari ve estetik açıdan uygun yapılmadığını söyleyerek, "Bunları denetlemekte fayda var diye düşünüyorum, hem teknik açıdan hem de mimari açıdan. Yani bakıyorsunuz, bilhassa Karadeniz'de var. Hangi minare daha yüksek olacak diye yarışılıyor ama tabii, estetik açıdan baktığımız zaman 'altın oran' diye bir oran var biliyorsunuz, o oran uygulanmadığı zaman mimari açıdan göze çirkin gözüküyor. O bakımdan bu konuda bir çalışma yapılmasını talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

Ardından, minarelerdeki yıkılmaların sayısal fazlalığına dikkat çeken Eroğlu, "Bu minarelerin artık fen ve sanat kaidelerine uygun şekilde yapılması için gerekli birtakım şartnameler hazırlanmasını mütalaa ediyorum. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla bir çalışma yapılırsa en azından. Bu konuda 'minare statiği' diye üniversitelerimizi de devreye sokabiliriz, bu konuda gerekli çalışmaları yaparsanız sevinirim" diye konuştu.

"Düzenleme gerek"

AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır da depremin etkilediği 11 ilde minarelerin devrilmesinden kaynaklı camilerin büyük zarar gördüğünü aktararak, "Şimdi, aslında bu camilerle ilgili de bir düzenlemenin olması gerektiğini düşünüyorum. Dernekler yapıyor, vatandaşların katkılarıyla yapılıyor ama bunların belirli bir standartlarının olması gerekiyor" ifadelerini kullandı. (DHA)

]]>

2023-03-30T16:56:23Z dg43tfdfdgfd