ABDDEN SURIYEDE OPERASYON

ABDden Suriyede operasyon

Sözcü Ryder, günlük basın toplantısında 23 Martta Hasekede ABD askerlerinin konuşlu olduğu bir üsse insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen intihar saldırısına Amerikan ordusunun verdiği karşılık üzerine bilgilendirmede bulundu.

ABDnin Deyrizorda İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Güçlerine ait iki tesisi hedef aldığını aktaran Ryder, ilk belirlemelere göre 8 örgüt mensubunun öldürüldüğünü söyledi.

Ryder, 23 Marttaki İHA saldırısında yaralanan 6 ABD personelinin durumunun iyi olduğunu, 2 askerin görevlerine döndüğünü, 1nin ise ABDye nakledildiğini, 2 ABD askeri ile 1 sözleşmeli personelin ise Irakta tedavilerinin devam ettiği bilgisini verdi.

İran destekli güçlerin 24 Martta da ABD askerlerinin konuşlu olduğu Deyrizordaki üsse de roketle saldırı düzenlediğini hatırlatan sözcü, iki saldırı sonrasında bu üslerde konuşlu ABD askerlerinin beyin taramasından geçirildiğini ve bunlardan altısında "travmatik beyin hasarı" olarak bilinen beyin sarsıntısı tespit edildiğini dile getirdi.

UKRAYNA ASKERLERİ PATRIOT EĞİTİMLERİNİ TAMAMLADI

ABDnin Ukrayna ordusuna verdiği eğitimle ilgili bilgilendirmede bulunan Tuğgeneral Ryder, Ukrayna-Rusya savaşının başından bu yana 7 binden fazla Ukrayna askerinin ABDnin verdiği "birleşik silahlı eğitimi"ni tamamladığını duyurdu.

Ryder, ayrıca "Bu hafta 65 Ukrayna hava savunmacısı, Oklahomadaki Fort Sill üssünde Patriot hava savunma sistemi eğitimlerini tamamladı ve Avrupaya döndü. ABD, Almanya ve Hollandanın hibe ettiği Patriot sistemleri ve ekipmanlarla diğer Ukrayna hava savunmacılarına entegre ediliyorlar." ifadelerini kullandı.

Almanyada mekanize eğitimi alan 4 bin Ukrayna askerinin de eğitimlerini tamamlayarak ülkelerine döndüğünü belirten ABDli general, 1200 askerden oluşan iki Ukrayna motorize taburunun ise Almanya ve Polonyadaki eğitimlerine devam ettiğini kaydetti.

Ryder, Nisan 2022den bu yana 3 binden fazla Ukrayna askerinin 20 silah platformuna yönelik eğitimlerini tamamladığını hatırlatırken, 26 ülkenin şu anda 11 binden fazla Ukrayna askerine farklı alanlarda eğitim verdiği bilgisini paylaştı.

İSRAİLİN GÜVENLİĞİNE BAĞLILIĞIMIZ TAM

ABD Kongre üyesi Jamaal Bowmanın İsrailin ABDden tedarik ettiği silahları işgal altındaki Batı Şeriada insan hakları ihlallerinde kullandığına ilişkin yönetime gönderdiği mektup üzerine bir soruya yanıt veren Ryder, ABD yönetiminin bu yazışmaya henüz yanıt vermediğini ancak İsrailin güvenliğine bağlılıklarının sağlam olduğunu söyledi.

Ryder, İsrailin bölgedeki niteliksel üstünlüğüne bağlı olduklarını ancak İsrail ve Filistin yönetimi ile ABDnin bölgesel ortaklarına Batı Şeriadaki tansiyonun düşürülmesi gerektiğini ilettiklerini belirtti.​​​

Fotoğraf: AP

2023-03-30T19:49:11Z dg43tfdfdgfd