ABD SENATOSUNDAN TüRKIYEYE DEPREM DESTEğI

ABD Senatosundan Türkiyeye deprem desteği

ABD Senatosuna, 6 Şubatta Kahramanmaraşta gerçekleşen ve 50 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine sebep olan yıkıcı depremlerin ardından ABDde Senatoya depremin yaralarını sarmak için destek vermeyi içeren bir tasarı sunuldu.

Tasarıyı, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesine Oregon eyaleti Senatörü Jeff Merkley sundu. Tasarı bekletilmeden Senatodan onay aldı.

TASARIDA NELER VAR?

Tasarıda, yıkıcı deprem sebebiyle Türkiye ve Suriye halkına en derin başsağlığı ve dayanışma dileklerinin iletildiği belirtilirken, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAİD), 160a yakın arama-kurtarma ekibi de dahil olmak üzere 200 kişilik bir Afet Yardım Müdahale Ekibinin (DART) Türkiyeye gönderildiği, USAİDin bugüne kadar 85 milyon dolar destek taahhüt ettiği vurgulandı.

"Türkiye ve Suriyenin etkilenen bölgelerinde insani müdahalede yer alan kadın ve erkeklerin çabaları ve bu çabalarda yer alan uluslararası sivil toplum kuruluşlarını da takdir ediyoruz" açıklamasına yer verildi.

Tasarıda ABDye, Türkiye ve Suriyeye acil yardım ve inşa çabalarına devam etme çağırısı yapılırken Esad yönetimine destek ve normalleşme sinyali verilmemesi, yasalaşan "Suriyeye karşı yaptırım" yasasının devamı yer alıyor.

Senator Merkley kendi Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Yıkıcı depremin ardından Türkiye ve Suriyeye insani yardım taahhüdünü yeniden teyit eden bu partilerüstü karar Senatodan geçti."

Geçen ay ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye merkezli depremlerin ardından Türkiye ve Suriyedeki kayıplarla ilgili taziyenin iletildiği ve Esad yönetiminin deprem bölgelerine yardım ulaştırılmasını engellemesini kınayan bir tasarıyı 412 evet oyu ile kabul etmişti.

Başkan Biden yönetimi depremin ardından Türkiye ve Suriyeye 200 milyon doların üzerinde yardım taahhüdünde bulunurken, ABD Ticaret Odasının liderliğinde Amerikan firmaları da 110 milyon dolarlık bir kampanya gerçekleştirmişti.

Fotoğraf: Habertürk

2023-03-30T16:49:04Z dg43tfdfdgfd